Maanantaina reissu Villeroy & Bochin koulutusmatkalle vihdoin alkoi. Varhaisesta aamulennostamme huolimatta vietimme koko aamupäivän Frankfurtissa, sillä yhteiskuljetus määränpäähän lähti vasta kolmen aikaan. Kävimme katsastamassa paikallisen suuren ostoskeskuksen kodinosaston ja ihastelimme Villeroy & Bochin laajan malliston esillepanoa.  Söimme lounasta ja tutustuimme liettualaisiin matkaseuralaisiimme.

Kolmen tunnin bussimatkan jälkeen saavuimme pieneen Mettlachin kaupunkiin Villeroy & Bochin yrittäjäsuvun omistaman linnan eteen. Olo oli kyllä tosi epätodellinen. Täällä omistajiensa kutsumassa metsästysmajassa vietettäisiin seuraavat kolme päivää. Maanantaille ei oltu varattu muuta ohjelmaa kuin illallinen yhdessä ruokasalin puolella. Oli mielenkiintoista kuulla kaukaisten V&B jälleenmyyjien best sellereistä ja verrata niitä suomalaisten makuun. Egyptissä ja Azerbaidžanissa V&B:n monipuolisesta mallistosta löytyy ihan erilaiset suosikit kuin meillä Suomessa tai Liettuassa. Ei varmaankaan ole vaikea veikata millä mantereella myydään runsaskuvioitua koristeellista Amazoniaa ja missä valkoista modernia NewWavea.(Kuva linnan pihalta. Meidän huoneen ikkuna auki harjakaton toiseksi ylimmässä kerroksessa)

Tiistai starttasi aamiaisen jälkeen tehdasvierailulla. Pääsimme poikkeuksellisesti tutustumaan myös valtavaan täysin koneistettuun varastoon. Tässä varastohallissa varastoidaan kaikki tuotteet vaikka ne olisikin valmistettu muissa tehtaissa. Vaikuttavaa oli myös kuulla, että vaikka koneet käyvät jatkuvasti tuotannon eri vaiheissa, edelleen osa astiastojen kuvituksista maalataan käsin tai jopa koko väritys. Lisäksi siirtokuvat asetellaan lautasen pinnalle käsin ja kaikki tuotteet tarkistaa koneiden lisäksi viime kädessä tehtaan työntekijä. Yksikään kuppi tai lautanen ei siis lähde koneiden pakkaamana Purnukkaan vaan aina laatu tarkistetaan myös silmillä, korvilla ja/tai käsituntumalla. Kiersimme tehtaalla oppaan avustuksella alkutuotannosta loppulähetykseen saakka ja oli ihanaa huomata tutut tuotteet kulkemassa tuotantovaiheiden kautta kohti valmista paketointia.

(Kuva varaston pihalta)

Iltapäivällä tehdasalueen näyttelytiloissa järjestettiin esillepanokoulutusta ja pääsimme myös töihin. Pienissä ryhmissä jokainen asetteli yhden hyllykokonaisuuden uudelleen ja esitteli työn jäljen muille arvioitavaksi. Mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Moni on kysynyt reissun jälkeen millaista matkalla oli. No IHANAA! Koulutuksia oli joka päivä useita. Meille kerrottiin astioiden, aterimien ja lasien valmistusprosesseista eri luennoilla hyvin perusteellisesti. Lisäksi sain todella paljon lisää tuotetietoutta vaikka kuvittelin olevani jo hyvin aiheesta perillä. Päivät olivat aika pitkiä ja muuhun ajanviettoon ei paljoa jäänyt aikaa. Toisaalta koulutusten aikana keskustelimme paljon eli vaikka vapaata ei juurikaan ollut, tuntui koko reissu äärettömän antoisalta myös eri kulttuurien kohtaamisen kannalta.

(Quinsai Garden -astiaston lautanen tuotantoprosessin eri vaiheissa)

Keskiviikkona koulutukset pidettiin Mettlachissa vanhassa munkkiluostariin perustetussa pääkonttorissa. Talo kokonaisuutena oli remontoitu täysin muutama vuosi sitten ja johdon lisäksi koko markkinointiväki  työskenteli täällä. Miljöö oli hieno ja sisustus yllättävän pohjoismaalainen. Paljon vaaleaa puuta, tehovärinä mustaa ja muotokieli selkeää. Työhuoneita markkinointiväellä ei ollut kuulema ollenkaan vaan jokainen varasi itselleen työpisteen päivittäin. Tavoitteena oli pitää työntekijä liikkeessä ja vaihtuvan työympäristön uskottiin antavan motivaatiota sekä uusia ajatuksia.

(Matkalla kohti upeaa pääkonttoria) (Tauolla silmäys henkilöstölehteen)

(Pääkonttorin sisällä näkyy erilaisia työtiloja)

Keskiviikon ohjelmassa oli myös Villeroy & Bochin museokierros. Hämmentävää oli nähdä vitriinissä 1800-luvulta peräisin säästyneitä Old Luxembourg –astiaston osia. Tämä edelleenkin maailmanlaajuisesti yksi myydyimmistä astiastoista todellakin täyttää tänä vuonna 250 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi rinnalle on suunniteltu samaa värimaailmaa toistava Old Luxembourg Brindille. Kuvitus on tässä toisinnossa yksinkertaisempi, mutta tuttu alkuperäisestä astiastosta.

(Villeroy & Bochin upea historia yhdessä kuvassa)

(Upea Old Luxembourg ja Old Luxembourg Brindille)

Torstaina kotiin palasi innostunut, paljon uutta motivaatiota saanut kauppias. Perjantaina töissä tuli laitettua kaikki kaapistot uudella tavalla esille ja englanninkielikin sujui vielä sujuvasti turistien kanssa jutellessa. Mahtavaa oli myös saada Lappeenrannasta Sisustajan Onnin yrittäjästä uusi  ”työkaveri”, jonka kanssa edelleen soitellaan ja vaihdetaan kuulumisia. Kyllä tällainen reissu oli unelmien täyttymys ja antoi taas hurjasti intoa.

 

Koodilla PURNUKKA50 saat -50% alennuksen kaikista tuotteista, myös alennetuista hinnoista! Tarjous on voimassa niin kauan kuin tuotteita riittää.

This will close in 0 seconds